ihalor-divers.org


ihalor-divers

 Alaior-Divers (AD: Estem Atents a la Diversitat)

Revista PlOuRicultural de la BabelALAYORica Minor

[ Revista pluricultural de la Babel+Alaiorica Menor- ]

Fundador: Joan C. Vinent Mercadal
 (9-III-07) 

             Ihalor Divers (lloc, agricultura, orígens, cultura àrab),
        Alaior Divers (cultura de poble i ciutat, s.XXI, cristiana, àrab, laica),
        Hi ha ‘lo’ divers (diversitat cultural en tots els àmbits),
       Hi ha l’or divers (el tresor de la diversitat i pluralitat social i cultural).


Manifest i declaració d’intencionsAlfa i Omega de la cultura local immersa a la Menorca Balear on hi conviu allò universal

      Revista que vol néixer amb la intenció d’atendre la rica diversitat social i cultural i que vol ser plataforma de transmissió i intercanvi entre cultures i entre conciutadans de totes les edats i creences i inquietuds de caire cultural, principalment inquietuds educatives, literàries, lingüístiques, històriques, socials, artístiques i creatives i admiradores de temes tan dispars com el cine, la música, la pintura, els escacs...On hi tindran cabuda temes humanístics en darrer terme, i per tant, no oblida la psicologia i pedagogia essencials pel bon enteniment i impuls a la tolerància entre diferents cultures i entre dona i home, i entre generacions (fills/filles, pares/mares, avis/àvies...).

Un crit a la unió i a enriquir-se de la diferència i varietat cultural que inclou, per descomptat, la gastronomia i costums ancestrals i actuals.  
La revista donarà cabuda a totes les llengües que vulguin participar-hi. Punt de trobada entre iguals i diversos.
Així mateix, serà plataforma, pedrera per incipients creadors i d’altres amb més bagatge i currículum que pugui aportar la llum i l’or del coneixement que impliqui una transformació o millora de les aptituds i actituds de la ciutadania.
La revista no vol ser part d’una minoria, sinó arribar i implicar a la major part possible de gent.
Com no podria ser d’una altra manera, no vol tenir un ànim lucratiu i per tant els diners que se n’obtinguin seran els justs i necessaris per poder-la tenir en funcionament si el nou projecte té resposta, i el finançament provindrà dels ajuts de l’administració pública i de la voluntat privada que es vulgui implicar en el desenvolupament i divulgació de la cultura: videoclubs, centre cultural, llibreries.
No serà una revista ni política ni religiosa ni esportiva, tot i que es donarà peu a la opinió crítica quan aquesta vingui acompanyada d’una reflexió coherent i que aporti possibles esmenes o solucions a allò objecte de crítica. La reflexió és vital, així com la autocrítica i avaluació per part dels ciutadans de la mateixa revista.
Repetir que la participació de totes i tots no és només benvinguda sinó essencial. No voldria que fos trobada de quatre gats. I en aquest sentit, les portes són obertes a tota la comunitat menorquina, i en aquest cas les aportacions rebran el caràcter i títol de part vorana, en referència a la tradicional part forana de les ciutats, allò que és fora però que volem apropar emprant una consonant del mateix punt d’articulació però sonora, perquè volem donar veu alta a tot allò que sigui vingut de llocs diversos a Alaior, que no és més que allà on vol néixer la magazine pluricultural.
Amb el temps, si tot va bé, es volen crear una sèrie de premis –petits premis- a aquells actes o persones que destaquin en algun aspecte de la vida quotidiana, cultural i social, fent especial referència a un premi especial a la tolerància.
Tanmateix, la creació d’un web divulgatiu i que sigui un punt més de trobada de totes i tots es fa ineludible en els temps que corren.
La creació d’una petita editorial que doni cabuda a aquelles persones que comencen és un projecte més que neix dins el mateix ou simbiòtic. IhalordiXions serà el seu nom (Ihalor dixit, hi ha l’ordi que neix de la cultura i s’autogestiona des del Lord, senyoria d’intel·lecte).

Quant al títol de la revista que combina els colors de la senyera d’Alaior com a homenatge al lloc de naixement i centre neuràlgic operatiu, dir que es combina l’alfabet llatí amb el grec, en referència simbòlica a l’embrió  del naixement democràtic, així com també la S majúscula grega fa referència a Sòcrates amb la màxima ineludible i imprescindible de: Només sé que no sé res, i que diu això, volem saber, i per tant, volem aprendre a saber com aprendre, a tolerar, a interactuar, a conviure en pau o harmonia. L’himne o plat musical que serà senyera a la revista es la del petit disc publicat per un grup que amaga la màxima socràtica dins una expressió molt nostra: RES SÉ. Música que naix de la fusió de la diversitat musi-cultural i, que menja o beu dels nostres arrels que no hem d’oblidar i que és emblema del mestissatge tolerant a què fem referència en tot moment. Disc anomenat Es camí den Kane, per tant, camí d’unió entre pobles, eix transversal de l’illa en temps dels anglesos i homenatge a la Filologia Anglesa, llicenciat de la qual som a la històrica i cosmopolita Universitat de Salamanca amb tota la simbologia que això implica. El fons gris simbolitza la matèria gris, el cervell humà i l’ànim de refutar blancs i negres i maniqueismes disruptors de la germanor entre pobles.

En espera de poder començar gestions i engegar el motor lent però ferm del camió amb trailer cultural d’ideals crec que prou estimulants, els saluda atentament un enamorat de la diversitat d’Alaior, Menorca, Balears i de la Terra. Volem partir d’allò local per arribar a allò més universal i cosmopolita des de la certesa que un petit gra d’arena pot contribuir a una millora de la nostra qualitat de vida com a ciutadans amb una història i un patrimoni cultural que és fruit d’un “mestissatge” que no hem d’oblidar i, per tant, ser conscients de la importància de la tolerància zero a tot acte de xenofòbia, racisme, etc fruits de la incultura i manca d’educació. Ho diu una persona que n’ha d’aprendre molt encara, però que lluita per una EUTOPIA, un lloc millor.                                           

Alaior, 10 de març de 20073 comentarios:

  1. Hola:
    Me parece una idea genial, tan sólo una pequeña sugerencia, hablando de diversidad cultural, por favor podrias enlazar un traductor, sería de agredecer.
    un beso y suerte.

    ResponderEliminar
  2. http://www.youtube.com/watch?v=4h9TsTsGdAI&feature=player_embedded#at=21

    ResponderEliminar

Tu opinión es importante; gracias por participar.